Ağaçaltı Söyleşileri’nde
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı’nda buluşuyoruz
‘İklim ve Her Şey’ temasıyla gerçekleşen festivalde, iklim odağında tarımı, ormanı, iklim adaletini, kent yaşamını, çocuğu, geri dönüşen müziği, edebiyatta çevre sorunlarını konuşacağız.

İKLİM VE TARIM
13 Mayıs Cuma / 14.00-15.30
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

İklim ve Tarım başlığındaki söyleşide, doğa dostu tarımın önemi, agroekoloji, iklim değişikliğinin tarıma etkileri ve zehirsiz sofralar üzerine konuşulacak.

FATİH ÖZDEN / EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Üretimden Tüketime Doğa Dostu Tarımın Önemi ve Agroekoloji
  • “Günümüz tarım-gıda sistemi doğa ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkiler yanında sosyal ve ekonomik açıdan da adaletsiz ve sürdürülemez bir yapıya sahiptir. Ekolojik ve ekonomik kriz koşuları bu yapıyı daha da kırılgan hale getirmektedir. Söyleşide hem tarım-gıda sisteminin mevcut durumunu konuşacağız hem de alternatiflerimiz neler olabilir soruna cevap arayacağız.”

GÖZDE ÖZBEY / BUĞDAY EKOLOJİK YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
Zehirsiz Sofralar
  • “Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin bir yıldır süren, pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilere farkındalık yaratmayı amaçlayan "Zehirsiz Sofralar" projesi tanıtılacak. Projenin kazandığı başarılardan ve zehirsiz sofralara ulaşmak için neler yapabileceğimizden bahsedilecek.”

MELİKE KUŞ / DOĞA KORUMA MERKEZİ
İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri ve Bu Değişikliklere Doğa Tabanlı Uyum
  • “Çoğunlukla bir dış mekan aktivitesi olan tarımsal üretim, iklim değişikliğine karşı son derece hassas bir yapıya sahip. Sıklığı ve şiddeti her geçen yıl artan aşırı iklim olayları tasarımsal üretime ciddi zararlar veriyor. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için hangi doğa tabanlı uyum yöntemlerini kullanabiliriz ve bunları nasıl planlayabiliriz.”


İKLİM ADALETİ
13 Mayıs Cuma / 16.00-17.00
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

İklim krizinin adalet boyutunun konuşulacağı bu söyleşide, iklim adaleti mücadelesi ve iklim mültecileri üzerinde de durulacak.
ÖZDEŞ ÖZBAY / AÇIK RADYO
İklim Adaleti Mücadelesi
  • “Fridays for Future ve Extinction Rebellion hareketleri ile birlikte yeniden yükselen küresel iklim hareketini, öncülü hareketlerden başlayarak konuşacağız. Ardından da COP27 yolunda ve son IPCC raporları bağlamında hareketin önüne koyduğu hedefleri tartışacağız.”
NUR OCAKLI 
İklim Krizinin Adalet Boyutu: İklim Adaleti ve İklim Mültecileri
  • “İklim adaletinin ortaya çıkışı ve dağıtıcı adalet yaklaşımı çerçevesinde tarihsel sorumluluk ele alınacaktır. İklim adaleti çerçevesinde iklim mültecileri ve soruları tartışılacaktır.”



GERİ DÖNÜŞEN MÜZİK / FUNGİSTANBUL
14 Mayıs Cumartesi / 13.30-14.30
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

RONİ ARAN, HERMAN ARTUÇ, SERHAT AYEBE
Atıkları ileri dönüştürerek yaptıkları enstrümanlarla yayınladıkları müzik videoları ülkemizde ve dünyada büyük ilgi gören Fungistanbul; 2022 yılında, Türkiye'nin ilk atık malzemeden yapılmış enstrümanlarla gerçekleştirilen albümü olan ‘Trash Oriental-Çer Çöp Havası’nı yayınladı.
Enstrümanları kadar atık malzemelerden üretilen kostümleriyle de dikkat çeken grup söyleşi kapsamında değişim ve dönüşüm hikayelerini paylaşacak. Festival izleyicileri söyleşide atık enstrümanlarını yakından görme imkanı bulacak.


İKLİM ve KENT YAŞAMI
14 Mayıs Cumartesi / 16.30-18.00
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

İklim ve Kent Yaşamı kapsamında gerçekleşecek söyleşide, kent bahçeciliği, ekolojik yaşam pratikleri, gıda toplulukları ve topluluk destekli tarım anlatılacak.

AYTAÇ TOLGA TİMUR / YERYÜZÜ DERNEĞİ
Kent Bahçeciliği
 
  • “Neden kent bahçeciliği? Doğadan koptukça kendimize ve yediklerimize yabancılaşıyoruz. Kuşaklararası diyaloğu güçlendiren kent bahçeciliği ile bir biberin bile yetişmesi için 3-4 aya ihtiyaç olduğunu öğreniyor ve gıdalarımızın değerinin farkına varıyoruz.”

GÖZDE ÖZBEY / BUĞDAY EKOLOJİK YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
Ekolojik Yaşam Pratikleri
 
  • “Ekolojik yaşam dedir? Bir alternatif mi yoksa bir zorunluluk mu? Geldiğimiz noktada özellikle de sanayi devriminden sonra tüketim toplumuna geçmemizle, doğal varlıkların kaynak olarak görüldüğünü ve ihtiyaç kavramının değiştiğini görebiliriz. Buna bir de artan insan nüfusunu eklersek bugün dünyadaki insan eliyle gerçekleştirilmiş yok oluş çağını yaşadığımızı söyleyebiliriz. Peki bu konuda bireysel hayatlarımızda neler yapabiliriz?”

GÖRKEM GÖKTAŞ / FETHİYE EKOLOJİK YAŞAM DERNEĞİ
Gıda Toplulukları ve Topluluk Destekli Tarım
  • İklim krizi-değişikliği kapımızdan içeri girdi. Hayatımızın her alanını etkilerken belki de en çok sofralarımızı etkilemekte. Kaç yıldır ne yediğimizi bilmeden yedik şimdi de yediklerimizin çeşitleri, miktarları değişiyor. Peki biz gıdamız ve kendimiz için ne yapıyoruz? Gıda topluluğuna dahil olmanın bize ve çevremize ne etkisi olur? Gelin bunları beraber konuşalım!

İKLİM VE ÇOCUK
15 Mayıs Pazar / 13:00-14.00
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

İklim ve Çocuk başlığındaki söyleşide, doğanın çocuk gelişimine katkıları ve eğitimde ekolojik duruş konuları yer alıyor.

TÜRKER BODUR / ANTALYA BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN EĞİTİM KOOP.
Eğitimde Ekolojik Duruş
  • “Doğa içindeki tüm canlıların, doğal varlıklara eşit bir şekilde ulaşmaya hakkı olduğuna dair bilinç oluşturmak eğitimin öncelikli amaçlarından biri olmalıdır. Bu bağlamda ihtiyaç ile istek arasındaki farkın davranışlarımıza temel referans olduğu, tüketim yerine yeterli kullanım alışkanlıklarının geliştirildiği, enerjinin ve doğal varlıkların doğru ve adil kullanımı ve sürdürülebilir yaşam modellerine ilişkin ilkeler tüm eğitim süreçleri içinde var olduğu noktada eğitimde ekolojik duruştan bahsedilebilir.”

NİHAL İLDEŞ / ÇOCUK GELİŞİM ve EĞİTİM UZMANI, AİLE DANIŞMA UZMANI
Doğanın Çocuk Gelişimine Katkıları
  •  “Yapılan araştırmalar, doğanın çocuklarımıza bütüncül gelişim desteğini harika bir uyum ile sağladığını gösteriyor. Doğayı müfredatının bir parçası olarak kullanan okulların matematik, sosyal bilimler, bilim ve sanat alanlarında diğerlerine kıyasla daha başarılı olmaları bunun bir kanıtı. Gelin çocuklarımızın hayatta başarıları için ele ele verip, onların doğaya yakın yaşamalarını, manzara izlemelerini ve doğa ile günlük temas kurmalarını sağlayarak, zeka ve odaklanma üzerinde olumlu etkilerini birlikte konuşalım.”


İKLİM VE ORMAN
15 Mayıs Pazar / 15:00-16.30
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

Aşırı yağış, kuraklık, şiddetli fırtına, kasırga ve orman yangınları… Ülkemizde hiç tanık olmadığımız hava ve doğa olayları art arda yaşanıyor. İklim ve Orman başlığında gerçekleşecek söyleşide, küresel iklim değişikliği ve orman ekosistemleri yönetimi ile Akdeniz orman yangınları üzerine konuşmalar olacak.

PROF. DR. TUNCAY NEYİŞÇİ / ORMANCILAR DERNEĞİ
Küresel İklim Değişikliği ve Orman Ekosistemleri Yönetimi
 
  • “Orman yangınları konusunda bugüne kadar duymadıklarınızı duyacak, ormanlar ve insan ilişkileri konusunda da çok farklı  bilgiler edineceksiniz. Orman yangınlarını ne pahasına olursa olsun anında söndürme stratejisi giderek, yaşadığımız büyük ve şiddetli yangınların temel nedenini oluşturmaktadır.”

YILDIRAY LİSE / DOĞA KORUMA MERKEZİ
Akdeniz Ormanları Yandı, Yanıyor, Yanacak!
  • Dünyada ve ülkemizde Akdeniz ormanlarının önemi ve bu özel ormanların dinamikleri nelerdir birlikte konuşacağız.”



GÜZELLİĞİN KİMYASI
15 Mayıs Pazar / 18:00-19.00
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Söyleşi Alanı

FATİH KÜÇÜKUYSAL / YEŞİL KİMYAGER

Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin kimyası, etiket okuması ve beden kimyamıza etkileri nedir? Doğal malzemelerle bu ürünleri ekolojik ve ekonomik olarak kendimiz yapabilir miyiz? ‘Yeşil Kimyager’ ve sürdürülebilir yaşam danışmanı Fatih Küçükuysal ile uygulamalı semineri beraber yapıyoruz.
• Cilt çeşitlerini ve deri anatomisini kısaca öğrenmek
• Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde etiket okumayı öğrenmek
• Sentetik bakım kimyasallarının insana ve çevreye olası zararları öğrenmek
• Bazı basit bakım ürünlerinin yapımı (Temizleyici Tonik, Yüz ve Saç Maskeleri, Saç Masaj Yağı, Ruj, Krem, Diş Macunu, Ağız Gargarası)
 
3. Muratpaşa Çevre Festivali / 12-15 Mayıs